Wat is de eerste stap als je een IP camera bewaking systeem overweegt?

Als je een IP camera bewaking systeem gaat aanschaffen, wat denk je dan wat de eerste beslissing is die je moet maken?

Moet je voor optimale IP camera bewaking eerst naar de camera’s kijken? Of misschien het videomanagement, wellicht het netwerk?

De meeste aankoopgidsen en adviseurs die je op het internet tegenkomt zeggen dat je eerst naar de camera’s moet kijken voordat je de volgende stap neemt.

Echter…er is een cruciale stap die je éérst moet maken, voordat je een keuze maakt in de camera’s of het video management systeem.

Dat is … op welk platform ga jij je systeem bouwen, oftewel ga je voor een centraal of een de-centraal platform? Met andere woorden wil je het video management systeem op een centrale computer of in de beveiligingscamera?

Wat je ook gaat kiezen er speleneenaantal aspecten mee zoals:

 • Hoeveel gaat het je kosten?
 • Wat is de schaalbaarheid van het systeem?
 • Hoeveel bandbreedte gebruikt het op het netwerk?
 • Zijn er verschillen in energie verbruik?
 • Wat is de duurzaamheid?
 • Is het onderhoud gevoelig?
 • Past het in de omgeving?
 • Is het Green IP?

De hieronder weergegeven lijst geeft een snel inzicht van de benodigde componenten.

Centraal systeem

 1. Camera’s
 2. Video management software
 3. Licentiefee per camera
 4. Licentiefee voor upgrades
 5. PC/Server
 6. Extra opslagruimte -> NAS
 7. Buitenbehuizingen
 8. Netwerk

De-Centraal systeem

 1. Camera’s
 2. Lenzen
 3. Extra opslagruimte -> NAS
 4. Netwerk

>>>Klik hier voor Megapixel videofragmenten<<<

Zoals elke technologie, evolueert ook de cameratechnologie. Van lage resolutie analoge techniek (DVR, digitale videorecorder) tot hoge resolutie IP video systemen (NVR, netwerk videorecorder)

IP camera bewaking is weer doorgegroeid van centrale systemen tot de-centrale systemen. Het De-centrale systeem is een van de laatste technieken. Het betekent dat de opname en het management van de systemen, zeg maar de intelligentie is verhuist van de centrale computer naar de camera.

Dit houdt in dat je per camera een functionaliteit kan toevoegen. Echter nog beter nieuws is dat licenties voor video managementsystemen hiermee vervallen. Toegevoegde waarde van een de-centraal systeem is tevens, dat het een centrale computer overbodig maakt. Bij een eventueel defect heeft dit geen invloed meer op de beveiliging.

IP camera bewakingVoor een centraal systeem, heb je behalve camera’s ook een PC nodig voor de videomanagement software. Deze software zorgt voor opname en opslaan van beelden, zo ook het alarm management. Deze gelicenceerde software kost ongeveer € 250,- per camera en tot € 2.000,- a € 3.000,- voor de centrale server.

Vaak rekenen de software aanbieders een additionele jaarlijkse fee voor het updaten en upgraden van software. De video management software is nodig voor de meeste IP camera’s op de markt, omdat ze niet over interne management beschikken.

Een de-centraal systeem is een van de laatste platform’s in de IP video bewaking technologie. Dit bestaat uit IP camera’s waarbij het video management zich in de camera bevindt. De camera’s kunnen zichzelf managen, iedere camera functioneert onafhankelijk. Dit houdt in dat je geen extra video management software nodig hebt en geen extra hardware zoals een PC of een server. Alles wat je nodig hebt is standaard digtiale media zoals een SD-card, een usb harddisk of een NAS (Network Attached Server).

>>>Klik hier voor de-centrale video intercom<<<

Als je eenmaal begrijpt wat de verschillen zijn van een centraal en een de-centraal systeem kun je een beslissing nemen welk platform het beste bij je past. Hecht geen waarde aan cameraprijzen, dit is een gebruikelijke aankoopfout. Als bijvoorbeeld de camera’s bij een centraal systeem wat voordeliger blijken te zijn, is het zo dat er nog extra geïnvesteerd moet worden in zowel hardware als software.

Als je beide systemen naast elkaar hebt gezet, ben je goed geïnformeerd en op de goede weg om een weloverwogen beslissing te nemen.

Pas dán ben je klaar voor de volgende stappen zoals; camera types, lenzen en opslagcapaciteit.

Wil je weten welke oplossing het meest geschikt voor jou is, neem dan contact op voor een gratis oriëntatiegesprek. Bel +31 (0) 26 763 0449.

Voor welk IP camera bewaking systeem zou jij gaan en wat zijn voor jou belangrijke ingrediënten?

Deel jouw keuze in het commentaarveld hieronder…

Laat een reactie achter